A Pálmaolaj-mentes Maria Treben natúrkozmetikumok a fenntartható gazdaság elkötelezettjei

Az egészségtudatos életmód követése ma már többet jelent annál, hogy pusztán mellőzzük az adalékanyagokkal teli élelmiszerek fogyasztását és a szintetikus összetevőket tartalmazó kozmetikumok használatát. A gyártók ugyanis felismerve az egyre növekvő igényt a naturális termékek iránt, arra törekszenek, hogy ezt az igényt minél jobban kiszolgálják. Teszik ezt úgy, hogy a kémiai úton előállított tartósítószereket, állagjavítókat, színezékeket, illatanyagokat és bőrpuhítókat természetes, többnyire növényi eredetű összetevőkre cserélik. Valami azonban nem változott: a gyártók többsége továbbra is profit orientált maradt. A megváltozott piaci igények kiszolgálása csak az első lépés a nyereségük megtartása érdekében. Ennél sokkal fontosabb azonban, hogy az előállítás költségei ne emelkedjenek.

A szintetikus összetevők vitathatatlan előnye, hogy nagy mennyiségben, gyorsan és olcsón előállíthatóak. A profitorientált gyártók érdeke tehát az, hogy a természetes komponensek is hasonlóan alacsony költség mellett, tömegesen álljanak rendelkezésükre. Ezeknek a kritériumoknak tökéletesen megfelel a pálmaolaj, így nem csoda, hogy manapság már kevés olyan terméket találunk a boltok polcain, amelyben ne lenne benne.

De mi is az a pálmaolaj?

A pálmaolajat a Nyugat-Afrikából származó olajpálma (Elaeis guineensis) termésének héjából nyerik ki. Ne tévesszük össze a pálmamagolajjal, amit viszont a gyümölcs magjából sajtolnak.

Mire használják?

Az ázsiai és afrikai országokban a pálmaolajat elsősorban étolajként használják, akárcsak nálunk a napraforgóolajat. Azon a vidéken ez terem meg nagy mennyiségben, és viszonylag könnyű az előállítása.

Európában azonban egészen más szerephez jut a pálmaolaj. Amellett, hogy természetes összetevőként tüntethető fel a termékcímkén, egy rendkívül sokoldalú olaj. Számos olyan tulajdonsággal rendelkezik, ami miatt hasznos és széles körben alkalmazható. Szobahőmérsékleten félig szilárd, így kenhetően tartja az arckrémeket, testápolókat, vajakat, szendvicskrémeket, stb. Ellenáll az oxidációnak, így hosszabb eltarthatóságot biztosít a termékeknek. Mivel magas hőmérsékleten is stabil, így segít a sült termékeket ropogóssá tenni. Ezért kerül bele például a fagyasztott pizzákba és egyéb mélyhűtött péksüteményekbe. Ezenkívül szagtalan és színtelen, így nem változtatja meg az élelmiszerek megjelenését vagy illatát.

A sokoldalú felhasználhatósága mellett, az olajpálma nagyon hatékony növény, amely nagy mennyiségű olajat képes kis területeken, szinte egész évben termelni. Ez vonzó növénnyé teszi a termelők és a kistermelők számára, akik támaszkodhatnak a pálmaolaj által biztosított állandó jövedelemre.

Nem csoda hát, hogy a pálmaolaj a szupermarketekben értékesített csomagolt termékek körülbelül felében megtalálható, a feldolgozott élelmiszerektől a kozmetikumokon át a mosószerekig. Emellett ipari kenőanyagokban, állati takarmányokban, gyógyszerekben is népszerű összetevő, és újabban bioüzemanyagként is alkalmazzák.

Akkor mégis mi a baj a pálmaolajjal?

Az olajpálma Nyugat-Afrikában őshonos, innen hurcolták be a 20. század elején Délkelet-Ázsiába. Jelenleg Majzia és Indonézia a világ két legnagyobb pálmaolaj termelő országa, az előállított pálmaolaj 85%-a tőlük származik. Ahhoz, hogy ilyen nagy mennyiségben tudjanak pálmaolajat előállítani, olajpálmaültetvényeket kellett kialakítani, amelyhez rengeteg termőterületre volt szükség. Egész őserdőket irtottak ki emiatt, a különleges, csak erre a területre jellemző élővilággal együtt. Az olajpálmáért feláldozott őserdők miatt az olyan ritka fajokat is a kihalás veszélye fenyegeti, mint az orángután, a ködfoltos párduc, a borneói törpeelefánt vagy szumátriai orrszarvú. A fajok kihalásával az egész élővilág veszélybe kerül, a következmények felmérhetetlenek.

A pálmaolaj kitermelés társadalmilag sem fenntartható, sok helyen az alapvető emberi jogok megsértésével jár. Az őserdők kiirtásával az őslakosok otthonait is elveszik, gyakoriak a kényszerkilakoltatások, mely sokszor fegyveres erőszakkal társul. A pálmaolaj ültetvényeken gyakori a munkavállalók kizsákmányolása és a gyermekmunka.

Ezek súlyos problémák, amelyek megoldása érdekében fel kell lépni úgy a gyártóknak, mint a fogyasztóknak.

Mit tudsz tenni?

Bár valószínűleg a legnagyobb igyekezeted ellenére sem tudod 100%-osan elkerülni a pálmaolaj használatot, de már azzal is sokat tehetsz, ha drasztikusan csökkented a pálmaolajat tartalmazó termékek vásárlását.

Élelmiszerekből részesítsd előnyben a csomagolás mentes, friss termékeket, és mellőzd a félkész vagy kész termékeket.

Cseréld le a kozmetikumaidat és válts pálmaolaj-menetes tisztálkodó- és bőrápolószerekre! Ehhez kitűnő megoldást nyújtanak neked a Maria Treben natúrkozmetikumok, melyek nem tartalmaznak pálmaolajat.

Az osztrák Maria Treben GmbH és a Maria Treben Natúrkometikum Magyarország Kft. egyaránt elkötelezett

  • a fenntartható gazdaságból származó összetevők felhasználása
  • a környezetvédelem
  • az állatok védelme mellett.

A Maria Treben termékekben ezért nem találsz pálmaolajat, és egyik terméket, vagy annak összetevőit sem tesztelik állatokon.

Csak fenntartható gazdaságból származó természetes összetevőkkel készülnek, melyek nem irritálják a bőrt, gyógynövény kivonatokat és azok hatóanyagait tartalmazzák, melyek hatékonyak különféle bőrproblémákkal szemben.

A Maria Treben svédkeserűs natúrszappanokban, fürdősókban, az ízületi panaszokra készült Mesterbalzsamban és a svédkeserűs bőrápoló kozmetikumokban is megbízhatsz. Használatukkal nem csak a bőrödnek és az egészségednek teszel jót, de véded a környeztet, az állatvilágot, és sokat teszel a pálmaolaj felhasználás kiszorításáért is.

Válogass a pálmaolaj-mentes Maria Treben natúrkozmetikumokból ide kattintva.

Megosztás:

Korábbi bejegyzések

Karácsony váró ünnepi fűszerekkel

A karácsonyhoz kétségtelenül hozzátartoznak bizonyos kiegészítők, fények, ízek és illatok, melyek nélkül elképzelhetetlen lenne a tökéletes ünnepi hangulat. Így például a karácsony bizonyosan nem lenne

A természet ajándékai karácsonyra

Hamarosan itt a december és ezzel együtt egyre közelebb kerülünk a Mikuláshoz és a Karácsonyhoz. Célszerű már most elkezdeni a felkészülést az ünnepekre, mert ha

Hogyan ápoljuk ősszel a bőrünket?

A bőr az emberi szervezet legkiterjedtebb része. Egy nagyon erős, rugalmas anyag, teli élettel, amely összetart bennünket. Életünk végéig óv, védelmez minket, legyen szó bármiről:

Orbáncfű, a sokoldalú gyógynövény

Aki szeret kirándulni, annak most érdemes figyelnie vagy tudatosan keresnie erdők szélén, mezőkön vagy domboldalakon az orbáncfüvet. Könnyen észrevehető, júliustól szeptemberig virító, feltűnően aranysárga virágai

Maria Treben ajánlásai visszér ellen

A visszér sajnos ma már népbetegségnek mondható. A modern kor életvitele nem kedvez a vénák állapotának. Az ülő és álló foglalkozás, a mozgásszegény életmód miatt

Tavaszolás Maria Trebennel

A tavasz a megújulás időszaka a természeteben, melyhez az ember is idomul. Ahogy a természet kiszínesedik, úgy öltözünk mi is egyre színesebb ruhákba. A téli

Orvosság fűben, fában, fenyőrügyben…

Bár a fenyőrügy gyűjtésének ideje még nem érkezett el, a belőle készült gyógyhatású szirup azonban mostanság kap főszerepet. Ez ugyanis az egyik legjobb természetes köptető