Bojtorjángyökér: a haj és a fejbőr legjobb barátja!

„16 éves koromban egyszer rokonoknál töltöttem az iskolai szünidőt egy alsó-ausztriai kastélyban, nem messze a híres búcsúhelytől, Mariazelltől. Nagynéném apja, egy hannoveri nagyiparos, gépgyárat épített a településen és bérbe vette a fél kastélyt a leánya számára. Összebarátkoztam a család újfundlandijával, egy bársonyos lógófülű kutyával, amelynek Tasso volt a neve. A kutya érezte a vonzódásomat, mindenhova elkísért, bensőségesen szeretett engem.
Amikor egyszer megint a parkban bolondoztam vele és lélekszakadva futottam a kastély felé, találkoztam egy idős, barátságos hölggyel, aki magához hívott és megállított.:
– Na kislány -szólított meg- ki vagy te? Milyen szép hajad van!
– Nem, nem-ellenkeztem- már nem szép, hullik. Már egy hajklinikán is voltam emiatt.
A nő a kezébe vette szőke copfomat.
– Meg kell akadályozni, hogy ez a szép haj kihulljon! Látod, itt van a bojtorján. Ásd ki a gyökereket, alaposan főzd meg majd ezzel mosd meg a hajad. Meglátod, hogy segít. Nem fog többet hullani a hajad. Tasso barátságosan csóválta a farkát. Megértette, hogy valaki segíteni akar nekem. Egyébként ugyanis, ha egyedül kószáltunk a környéken, egyetlen embert sem engedett a közelembe.
Megköszöntem és elszaladtam egy csákányért, amivel nyolc hatalmas gyökeret ásta ki. Tasso is nagyon élvezte. Ugatott és nyilván azt hitte, az ő kedvéért ások lyukat a földbe. Amikor nagy örvendezve beléptem a lakásba bojtorjángyökér-zsákmányommal, rögtön az orromra koppintottak.
– Csak nem képzeld, hogy megengedem, hogy ezt a vackot itt főzd meg a lakásban, és aztán minden ettől bűzölögjön?- kiabált rám a néném. Ekkorra már megtudta a házmesternétől, hogy bojtorjángyökereket ástam ki a kastély körül.
Így hát kivonultam az udvarra, hogy a kiásott gyökereimet a gazdasági épületben, valami bográcsfélében megfőzzem. E tekintetben abszolút kezdő voltam. Ó, a mamám biztosan tudná, mit kell kezdeni az ilyen gyökerekkel, gondoltam. Vizet vettem fel a bográcsban és a hatalmas mennyiségű gyökérrel együtt alaposan felfőztem. A gyökerek egyébként nem bűzölögtek, hanem kifejezetten illatoztak, egy kicsit fanyaron, egy kicsit édesen. Tele voltam boldogsággal és örömmel. Néném aggodalma, hogy a lakást bebüdösíti, nem igazolódott be.
A hajmosás a nagyon erős főzettel olyan óriási meglepetést okozott, amire én, 16 évesként, nem voltam felkészülve. Az önmagában is sűrű hajam olyan erős szálú lett, hogy alig bírtam a fésűvel és kefével is kifésülni. Honvágy fogott el körültekintő mamám után, aki biztosan tudott volna tanácsot adni. Ő naponta erőteljesen átkefélte mindhárom lányának hosszú haját, én azonban már nem boldogultam vele. Nem sokat haboztam, levágattam gyönyörű hajamat. Amikor hetekkel később hazatértem, anyám könnyekben tört ki, mert már nem himbálózott a szőke copf a hátamon.
De én tanultam ebből: a bojtorjángyökér elősegíti a haj növekedését; a haj erős és sűrű lesz tőle.
Biztosabb egyszerűbb megvenni 100 g- ot egy drogériában, mint kiásni. A friss gyökerekről előbb le kell dörzsölni a rájuk tapadt földet, anélkül, hogy lehántolnánk azokat, magáról az ásásról nem is beszélve. Egy fejmosáshoz vegyünk 100 g szárított gyökeret. Előző nap áztassuk hideg vízbe egy ötliteres fazékban és másnap, a fejmosás előtt forraljuk öt-hat percig. A hajat alaposan mossuk meg a főzetben színszappannal vagy egy gyógynövényes samponnal. A főzet egy részével öblítsük ki a habot a hajból. Végül még egyszer öblítsük át tiszta vízzel. Nőknek gumikesztyű viselését ajánlom a hajmosáshoz. Semmi esetre se mossuk meg az arcunkat a főzettel. Különbem meglepetés érhet minket: szőr nőhet az arcunkon!”

Így kezdődött Maria Treben és a bojtorjángyökér életre szóló barátsága. Innentől kezdve nagy becsben tartotta ezt az értékes gyógynövényt, házi patikájából sosem hiányozhatott.

A mai világban azonban a legtöbben nem tehetik meg, hogy saját maguk ássák elő a természet kincseit a földből, hogy aztán főzeteket, kivonatokat készítsenek belőlük. A szép és egészséges hajról azonban senkinek nem kell lemondania, hiszen az „Original nach Maria Treben” márkanév alatt két különböző típusú, bojtorjángyökér tartalmú termék is található.

Bojtorjángyökér-csalán kivonat

A bojtorjángyökér csalánnal gazdagított kivonata gyakorlatilag valamennyi hajprobléma esetén bevethető, legyen szó korai zsírosodásról, korpásodásról, vagy hajhullásról. A benne található illóolajok segítik a fejbőr regenerációját, a hajtövek megerősödését és segítenek megelőzni a hajhullást. Élénkíti a fejbőr vérkeringését, gyorsabb munkára ösztökélve ezzel a hajhagymákat, melynek köszönhetően a haj gyorsabban nő.

A csalán, hasonlóképp a bojtorjángyökérhez, a legerősebb gyógynövények egyike, ha hajápolásról van szó. Amellett, hogy fertőtlenít és megakadályozza a korpásodást, valamint az idő előtti zsírosodást, kovasav tartalma kiválóan erősíti a hajat, a hajhagymáktól egészen a hajszálak legvégéig.

E két rendkívül értékes gyógynövény erejét egyesíti magában az eredeti Maria Treben termékek égisze alá tartozó Bojtorjángyökér-csalán kivonat. Alkalmazása egyszerű: néhány cseppet kell felvinni a fejbőrre (lehetőleg hajmosás után), majd könnyedén bemasszírozni.

Bojtorjángyökér sampon

A Bojtorjángyökér sampon szintén abban segít, hogy a szép és egészséges haj ne csupán álom legyen. Hatékonyabbá teszi a hajápolást és regeneráló hatással van a fejbőrre. Illóolajainak hatóanyagai pozitívan hatnak a hajgyökérre és a haj növekedésére. Kiválóan alkalmas a hajhullás csökkentésére, a gyenge, törékeny haj erősítésére, a zsíros fejbőr kezelésére. Gombaölő hatású, egyúttal szabályozza a fejbőr baktérium-flóráját.

Fülöp-Szentgyörgyi Viktória

Megosztás:

Korábbi bejegyzések

A természet ajándékai karácsonyra

Hamarosan itt a december és ezzel együtt egyre közelebb kerülünk a Mikuláshoz és a Karácsonyhoz. Célszerű már most elkezdeni a felkészülést az ünnepekre, mert ha

Hogyan ápoljuk ősszel a bőrünket?

A bőr az emberi szervezet legkiterjedtebb része. Egy nagyon erős, rugalmas anyag, teli élettel, amely összetart bennünket. Életünk végéig óv, védelmez minket, legyen szó bármiről:

Orbáncfű, a sokoldalú gyógynövény

Aki szeret kirándulni, annak most érdemes figyelnie vagy tudatosan keresnie erdők szélén, mezőkön vagy domboldalakon az orbáncfüvet. Könnyen észrevehető, júliustól szeptemberig virító, feltűnően aranysárga virágai

Maria Treben ajánlásai visszér ellen

A visszér sajnos ma már népbetegségnek mondható. A modern kor életvitele nem kedvez a vénák állapotának. Az ülő és álló foglalkozás, a mozgásszegény életmód miatt

Tavaszolás Maria Trebennel

A tavasz a megújulás időszaka a természeteben, melyhez az ember is idomul. Ahogy a természet kiszínesedik, úgy öltözünk mi is egyre színesebb ruhákba. A téli

Orvosság fűben, fában, fenyőrügyben…

Bár a fenyőrügy gyűjtésének ideje még nem érkezett el, a belőle készült gyógyhatású szirup azonban mostanság kap főszerepet. Ez ugyanis az egyik legjobb természetes köptető

Korpásodás megszüntetése gyógynövényekkel

A fejbőr korpásodásának többféle oka lehet. Tény azonban, hogy télen gyakoribb jelenség, még a leggondosabb hajápolás mellett is könnyen megjelenik. Esztétikailag nem szép látvány, amikor

Az Alpok kincse, illóolajba zárva

Az Alpok királynőjeként emlegetett havasi cirbolyafenyő egy különleges fenyőféle. Akár 2000 méteres magasságban is jól érzi magát, remek fagytűrőképességének köszönhetően. Nem ritkán 20 méteres magasságig

A vadgesztenye minden része jótékony

Mi sem bizonyítja jobban a vadgesztenye gyógyhatását, mint az, hogy a közönséges vadgesztenye nagyon fontos gyógyszeralapanyag. Virágját, kérgét és leveleit is felhasználják a gyógyszeriparban.A magban

Hajápolás a gyógynövények erejével!

A csalán és a bojtorjángyökér a csodás haj természetes ápolói. E két gyógynövény erejét egyesíti magában az eredeti Maria Treben  termékcsaládhoz tartozó hajszépítő szett. A