Korpásodás megszüntetése gyógynövényekkel

A fejbőr korpásodásának többféle oka
lehet. Tény azonban, hogy télen gyakoribb jelenség, még a leggondosabb hajápolás mellett is könnyen megjelenik. Esztétikailag nem szép látvány, amikor a fehér korpa beteríti a kabátunk vagy öltönyünk vállát, ezért is szeretne az ember minél hamarabb megszabadulni tőle. Emellett azonban kellemetlen tünetekkel is jár: a fejbőr húzódása, fokozott viszketése, száraz fejbőr érzet, hajhullás, hajtöredezés jelentkezhet.

A korpa megjelenése mindenképpen a fejbőr rossz állapotát, egyensúlyának megbomlását jelzi, mely így fogékonyabbá válik a kisebesedésre, fertőzésekre. Ezért is fontos, hogy foglalkozzunk a kérdéssel.

Mi okozza a korpásodást?

 A korpásodást előidézheti gombás fertőzés, vagy a fejbőr fokozott faggyútermelése. A korpa valójában az elhalt hámsejtek leválása, ami egy természetes folyamat a fejbőrön. Normál esetben azonban a korpa mérete nagyon kicsi, mennyisége pedig kevés. Egy egészséges fejbőr esetében ezért nem „látványos” a folyamat. Ha azonban az elhalt hámsejtek faggyúval tapadnak össze, nagyobb pelyheket képeznek.

Miért gyakoribb télen a korpásodás?

Ennek az a magyarázata, hogy téli időjárás nagyon kedvezőtlen a bőrünk számára. A hidegben könnyebben kiszárad a bőr, amit leginkább a kezünkön érzünk. Ugyanígy a fejbőrünk is megsínyli a hideget: szárazzá és sérülékennyé válik. A kiszáradás ellen a bőr fokozott zsírosodással felel, azaz megpróbál több faggyút termelni, hogy a bőr kiszáradását megakadályozza.

Emellett az öltözködésünk is ludas lehet a korpa kialakulásában. A sapka alatt gyakran befülled a fejbőr, mivel a legtöbb fejfedő nem szellőzik megfelelően. Ráadásul nem kapkodjuk le lépten-nyomon a fejünkről, ezért a villamoson, buszon, vagy akár a boltban is a fejünkön marad. A fűtött helyiségekben azonban pillanatok alatt aláizzadunk, a nedves környezet pedig kedvez a gombáknak, ami így könnyebben megtelepszik és korpásodáshoz vezet.

Milyen gyógynövényekkel hozzuk rendbe a fejbőrünket?

Maria Treben a csalános és a zsurlós lemosást ajánlja a korpa megszüntetésére, az alábbi módon:

Csalános lemosás:
Két púpozott teáskanál szárított csalánt forrázzunk le ½ liter vízzel, majd hagyjuk állni pár percig. Ezután szűrjük le és hajmosáskor öblítsük le vele a megmosott fejbőrt. Az utolsó csalános öblítést követően már ne mossuk le a hajunkról.

Zsurlós lemosás:
Forrázzunk le négy púpozott teáskanálnyi zsurlót egy liter vízzel, hagyjuk állni pár percig, majd szűrjük le. Ezzel a főzettel alaposan mossuk át a hajunkat és a fejbőrünket. Ezután nem szabad a hajat tiszta vízzel leöblíteni, ezért célszerű a hajmosás végén elvégezni. A még nedves fejbőrt masszírozzuk át olívaolajjal.

Emellett a bojtorján gyökér főzete is jó eredménnyel használható a korpa megszüntetésére. A bojtorjángyökeret tegyük forrásban lévő vízbe, fél literhez legalább 2 evőkanállal. Főzzük nagy lángon 2-3 percig, majd vegyük le a tűzről, fedjük le és hagyjuk ázni legalább fél órán keresztül. Ezután szűrjük le és a főzettel alaposan dörzsöljük át a megmosott fejbőrt, majd öblítsük le a hajunkat is.

Amennyiben nem akarunk bajlódni a főzetekkel, úgy használjunk jó minőségű gyógynövényes sampont. Így például választhatjuk a napi hajmosásra is alkalmas Maria Treben csalán sampont. Ez a sampon normál és vékony szálú hajhoz készült természetes, ph-semleges, lágy sampon.
A csalán kivonata serkenti a hajnövekedést. A fejbőrt vitaminokkal és tápanyagokkal látja el, javítja a fejbőr vérellátását. Megszabadít a zsíros szennyeződésektől és a korpától. Rendszeres használatával megállítható a hajhullás, a hajszálak erősödnek, és serkentőleg hat az új hajszálak növekedésére is.
A Maria Treben Bojtorjángyökér sampon Ph-semleges, tisztán természetes anyagokat tartalmazó ápoló sampon, amely növeli a haj volumenét és erősíti a hajszálakat. Zsíros, korpás, valamint irritált fejbőrre is ajánlott. A bojtorjángyökér hatóanyagai elsősorban a fokozott faggyútermelés mérséklésében segítenek, megszüntetve ezzel a korpásodás kiváltó okát. Emellett nagyszerűen hatnak a hajhagymákra, ezzel erősítve a hajra és fokozva a hajnövekedést.

Szöllősi Adrienn

Megosztás:

Korábbi bejegyzések

Álmodj csipkéset!

Az emberi szervezet működése egy nagyon izgalmas dolog. Szinte átláthatatlanul bonyolult, mégis csodálatosan egyszerű! Minden mindennel összefüggésben, egymással harmóniában létezik az emberen belül: különösen a

Az Alpok kincse, illóolajba zárva

Az Alpok királynőjeként emlegetett havasi cirbolyafenyő egy különleges fenyőféle. Akár 2000 méteres magasságban is jól érzi magát, remek fagytűrőképességének köszönhetően. Nem ritkán 20 méteres magasságig

A vadgesztenye minden része jótékony

Mi sem bizonyítja jobban a vadgesztenye gyógyhatását, mint az, hogy a közönséges vadgesztenye nagyon fontos gyógyszeralapanyag. Virágját, kérgét és leveleit is felhasználják a gyógyszeriparban.A magban

Szúrós barátunk, a nagy csalán

Van egy bizonyos gyógynövény, mellyel legtöbbünk már kisgyermekként közeli kapcsolatba került. Ez a kapcsolat azonban nem volt örömteli és nem hagyott maga után kellemes emlékeket.

Scroll Up