Svédkeserű fűszerkeverék
Maria Treben munkássága azonban nemcsak a műveiben merül ki. Általa vált ismertté a svédkeserű, amely már a régi időkben is a házipatikák mindennapi része volt. A svédkeserűt nem a svédországi gyógyfüvekről nevezték el, hanem a 18. században élt svéd orvosprofesszor Dr. Klaus Samstról, akinek iratai között találtak rá egy úgynevezett Régi kéziratra, ami a svédkeserű receptjeiről és felhasználási módjairól szólt. Amikor a gyógynövényekkel gyógyító Maria Treben súlyosan megbetegedett és saját magán tapasztalta meg a svédkeserű erejét, onnantól fogva vált számára fontossá, hogy ezt a receptet mindenkivel megismertesse. Tapasztalatait, eredményeit a svédkeserűvel és a gyógynövényekkel nagysikerű művében az Egészség Isten patikájából címmel olvashatjuk.
Létezik kis és nagy svédkeserű, ahol a gyógynövények és azok arányai különbözőek, de mivel Treben asszony a kis svédkeserűt jobban kedvelte és eredményesebbnek tartotta, emiatt az jóval nagyobb népszerűségre tett szert. Treben asszony munkásságához hozzátartozik, hogy a Régi kézirat receptjén folyamatosan dolgozott, tökélesítette, hogy a mai kor elvárásainak is megfelelve forgalmazható legyen. Az utolsó 1981-es svédkeserű változatát, melyről Treben asszony csak kézzel írott feljegyzési léteznek, már nem került nyilvánosságra, azonban
Az Eredeti Svédkeserű fűszerkeverék (72gramm) pontosan annyi összetevőt tartalmaz, ami a svédkeserű házi elkészítéséhez elegendő, így magunk is könnyedén elkészíthetjük. A svédfüveket tartalmazó tasak tartalmát 1,5 liter gabona-,vagy gyümölcspálinkával kell felönteni, ami ne legyen több 40%-os alkoholtartalmúnál, és naponta felrázni. 20-30 nap elteltével kell átszűrni és kipréselni. A tinktúrát lehetőleg sötét színű üvegekbe töltjük, ezeket jól lezárjuk és hidegen tároljuk. Az átszűrt és vászon zsákba csomagolt füvek frissítő fürdőként szolgálhatnak.
A svédkeserű tinktúrát reggel és este egy evőkanállal kevés vízzel, teával vagy gyümölcslével higítva ajánlatos fogyasztani.
Összetevők: Wermut, (fehér üröm) Myrrhe,(mirha) Safran, (sáfrány) Naturkampfer, (természetes kámfor) Zitwer, (fehér kurkuma) Manna,( Manna) Eberwurz,(bábakalács gyökér) Angelika, (Angelika) Süßholz,(édesgyökér) Walnussschalen, (dióhéj) Theriak; Salbei,(zsálya) Angelikawurz,(orvosi angyalgyökér) Ingwer,(gyömbér) Zimt,(fahéj) Muskatnuss, (szerecsendió) Macis, Gewürznelken (szegfűszeg)
Maria Treben sok éves tapasztalata alapján és a növények egyre elmélyültebb tanulmányozását követően jött létre ez a kivételes termék. Erről az egyedülálló svédkeserű receptváltozatról bátran kijelenthetjük, hogy magában foglalja Maria Treben elhivatottságát, lelkesedését a gyógynövények iránt, és fáradhatatlan igyekezetét azon, hogy segíthessen.
Értékelések
Még nincsenek értékelések.