A karácsonyhoz kétségtelenül hozzátartoznak bizonyos kiegészítők, fények, ízek és illatok, melyek nélkül elképzelhetetlen lenne a tökéletes ünnepi hangulat.
Így például a karácsony bizonyosan nem lenne ugyanaz kedvenc nyalánkságaink nélkül – a mézeskalácstól a forralt boron át a finom kekszekig, melyek édes-fűszeres illata betölti otthonunkat és egy szempillantás alatt karácsonyi hangulatba varázsol bennünket!
Melyek a legjellegzetesebb karácsonyi fűszerek, amelyek így rabul ejtenek bennünket?
Az ánizsmag számos karácsonyi keksz, teasütemény és a mézeskalács illatos fűszere. E kicsiny mag gondoskodik arról, hogy az édes finomságok könnyebben emészthetőek legyenek számunkra. Kellemes illatát a benne lévő illóolaj adja, mely fertőtlenítő hatású és segít légúti betegségek esetén is.
A csillagánizs egy különleges fűszer, melynek aromája az ánizséra emlékeztet. Tökéletesíthetjük vele a mézeskalács és forralt bor zamatát. Szép megjelenése miatt ételek díszítéséhez is használható, de jól illik a karácsonyi asztal dekorációjához is. Hollandiában ezt a fűszert egy hagyományos karácsonyi italhoz, a csillagánizs tej elkészítéséhez használják. Ennek a fűszernek enyhén édes és rendkívül aromás íze van, ráadásul emésztéskönnyítő hatással is bír, így tökéletes levezetője a karácsonyi ebédnek vagy vacsorának. Nyugtató hatása miatt a kisgyermekeknek is adnak egy bögre csillagánizs tejet, így a karácsonyi izgalmak után könnyebben elaludjanak.
A szegfűszeg nem csupán a forralt bor, a karácsonyi puncs vagy a mézeskalács hozzávalója. Karácsonyi dekorációként is felhasználhatjuk almába vagy narancsba szúrva, így kellemes illata hosszú ideig érezhető, látványa pedig jókedvre derít. A szegfűszeg kiváló fertőtlenítő hatással rendelkezik, emellett erőteljes fájdalomcsillapító is. Fogfájásra kifejezetten ajánlott a szegfűszeg rágcsálása, mert a benne lévő eugenol érzéstelenítő hatással bír.
A fahéj abszolút klasszikus karácsonyi fűszernek számít. A fahéjas alma és a fahéjas sütemények nélkül elképzelhetetlen a karácsonyi menüsor! Illata elvarázsol és ünnepre hangol kicsiket és nagyokat egyaránt. A fűszert örökzöld fahéjfák kérgéből nyerik. Két fajtája létezik: a fűszeresebb Cassia fahéj és az enyhébb, ritkábban előforduló ceyloni fahéj. Erőteljes íze miatt óvatosan bánjuk vele, mert ha túl sokat használunk belőle, keserűvé és csípőssé teszi az ételt. Érdemes tudni a fahéjról, hogy viszonylag gyorsan leviszi a vércukorszintet, ezért gyógyszeres vagy inzulin kezelés alatt álló cukorbetegek körültekintéssel fogyasszák. Kiváló fertőtlenítő hatása miatt illóolaját is érdemes alkalmazni párologtatóba csöpögtetve.
A gyömbér gyakran megtalálható a mézeskalácsban és bizonyos karácsonyi kekszben. Érdemes húsételekhez is hozzáadni, így gyorsabban megpuhul és porhanyós lesz a hús. A benne lévő illóolaj kellemes ízt ad és melegítő hatású, emellett könnyíti az emésztést és csökkenti a puffadást. A gyömbér számos gyulladáscsökkentő anyagot tartalmaz, és segíthet a fájdalom enyhítésében is.
A kardamom a világ egyik legdrágább fűszere. Indiából származik és szoros rokonságban áll a gyömbérrel. A kardamom nagyon finom, édeskésen csípős aromájú fűszer, amely utóízében a citrom-kámfor-bergamot keverékére emlékeztet. A forralt bor és a mézeskalács ízesítője lehet, a currykeverékek elmaradhatatlan összetevője. Megfelelő adagolásban süteményeket, különféle húsokat, savanyúságokat, heringet, kolbászféléket, pástétomokat, likőröket valamint whiskyt fűszereznek vele. Keleten kávé és tea ízesítésére használják. A kardamom jótékony hatással van az emésztésre.
A vanília szinténa drága fűszerek közé tartozik, ennek ellenére elképzelhetetlen a karácsony. a vanília édes illata és íze nélkül! Puddingok, sütemények és palacsinták ízesítéséhez is felhasználható. Édes jegyekkel és hangulatjavító hatással bír, így hozzájárulhat a karácsonyi stressz oldásához. Varázslatos illata jókedvre derít és mosolyra fakaszt. Egy csésze vaníliás tejjel jól indul a nap gyermekeink számára, készítsünk nekik karácsony reggelén a bögrével!
A szerecsendió egy édeskés, jellegzetes aromájú fűszer, melyet legtöbbször húsételekhez és sütemények fűszerezéséhez használnak. Nyugtató hatása miatt mértékkel kell használni.
Boldog Karácsonyt kíván a Maria Treben Patikája!