Fehér fagyöngy (Viscum album)

Ki ne ismerné ezt a szívógyökereit lombos fákba és fenyőkbe eresztő de mindig puha fákon  élősködő cserjét, amelynek nagyszerű gyógynövényként való használatáról nem mondhatunk le? Örökzöld levelei bőrszerűek és zöldessárgák. Bogyói fehérek, kissé üvegesek, belül nyálkásak és ragadósak. A madarak hordják szerteszét a ragadós magvakat, úgy hogy csőrüket amelyben a magot tartják, odafenik az ágakhoz, vagy pedig a székletükkel kerül a mag emésztetlenül tovább a természetbe. A szaporodás csak ily módon biztosított, ugyanis a magvak sem vízben, sem földbe kerülve nem csíráznak.
A régi magyar füvészkönyvekben megtalálható népi elnevezései; mint gyöngybuckó, enyvbogyó, gyöngyös madárlép; német nevei: bábaseprő, boszorkányláb stb. viszont arra utalnak, hogy a fagyöngy ősrégi gyógynövénye és varázsfüve volt elődeiknek. Titokzatosság lengi körül. A kelta papok (a druidák) szent növényként tisztelték, mint egyetemes gyógyszert, amely minden bajra jó. A druida arany késekkel, arany kaszával vágta le ünnepi ceremónia kíséretében. Régi gyógyfüves orvosok kitűnő és biztos hatású szerként alkalmazták epilepszia ellen. Ezt az ősrégi gyógyhatást a Kneipp -követő orvos, dr. Bohn is elismeri.
Napjainkban a fagyöngyöt krónikus görcsökre és hisztériás panaszokra ajánlja. Az október elejétől december közepéig gyűjtött leveleit és a vékonyabb szárakat szárítás céljából apróra vágjuk, további gyűjtési ideje március és április. A többi hónapban a fagyöngynek nincs gyógyító hatása. A legnagyobb gyógyhatása a nyárfán élősködő fagyöngynek van, de a lucfenyőn, erdei fenyőn és a gyümölcsfákon is jó gyógyhatású fagyöngy tenyészik. Még egy megjegyzés a gyűjtéshez: március és április hónapokban a fagyöngyön jóformán alig van bogyó. A madarak télen lecsipegették. Viszont ilyenkor kevesebb fáradságba kerül levágni a leveleket és az ágacskákat, mert a ragadós bogyók leszemezgetésére már nincs szükség. Több ízben nekem szegezték a kérdést, miért dicsérem annyira a fagyöngyöt, amikor az mérgező. A levele és a szára semmi esetre sem mérgező, de a termése, ha megeszik, tényleg az. Ha disznózsírral összekeverve, kenőcsöt készítünk belőle (lásd a Felhasználási módok -nál), fagyás esetén külsőleg alkalmazva nagyon hatásos.
Egy asszonynak évekkel azelőtt megfagyott az orra. Télen alig mert kimenni az utcára kékes vörös orra miatt. Panaszai évről évre komolyabbak lettek. Azt tanácsoltam neki, hogy éjjelente borogassa fagyöngy terméséből készült péppel. Lehet, hogy hihetetlenül hangzik, de tanúsítom, hogy az orra néhány nap alatt meggyógyult.
Mivel a fagyöngy az egész mirigyrendszert igen kedvezően befolyásolja, kiváló anyagcsere-szabályozó szer. Ugyanakkor annyira jó hatással van a hasnyálmirigyre, hogy cukorbetegségnél a folyamatos teakúra megszünteti a kiváltó okot. Pontosan azoknak kellene kipróbálniuk, hogy legalább fél évig rendszeresen fogyasszanak fagyöngyteát, akiknek krónikus anyagcsere-betegségük van. Ha a hormonháztartás nincs rendben, a fagyöngy nagyszerűen segít. Ebben az esetben legkevesebb két csészével meg kell inni belőle naponta, reggel egyet és este egyet.
A fagyöngy egészen kiváló gyógyszer érelmeszesedés ellen, ajánlott gutaütés esetén, ami aligha következik be, ha megelőzés céljából rendszeresen fogyasztunk fagyöngyteát. Ha már megtörtént a baj, hat héten keresztül napi három, három héten keresztül kettő és két héten keresztül egy csésze fagyöngyteát igyunk, mégpedig az elsőt megfelezve reggeli előtt és után, a másodikat ugyancsak megfelezve ebéd előtt és után, a harmadikat szintén megfelezve vacsora előtt és után. A fagyöngytea vérzéscsillapítóként is felhasználható. Ha hidegen felszippantjuk, csillapítja az orrvérzést, teaként fogyasztva tífuszos vagy vérhas-betegnél csillapítja a tüdő-és bélvérzést.
A fagyöngy a legkiválóbb szívgyógyszer és keringésjavító. Nem lehet elég gyakran elmondani, hogy súlyos keringési zavarok esetén mennyit segít a fagyöngy. Mivel olyan hatóanyagokat tartalmaz, amelyek az emberi szervezet egészének működését összehangolják, megtörténik a lehetetlen, hogy a magas vérnyomás csökken, az alacsony pedig emelkedik. Ezáltal a túlságosan igénybe vett szív megnyugszik és a szívműködés javul. Minden olyan kísérő jelenség megszűnik, amely rendellenes vérnyomással függ össze, mint pl. vértolulás a fejben, szédülés, fülzúgás, látászavarok. A fagyöngy egyúttal mindenféle szívkárosodásra jó, úgyhogy joggal állíthatjuk, nélkülözhetetlen segítőnk az összes szív- és keringési zavar korrigálásában.
Felgyorsult tempójú korunkban, amely egyre nagyobb követelményt támaszt minden emberrel szemben, és amelyben az emberek egyre inkább szenvednek az idő hiányától, bizony elkel az ilyen segítség. Számos hozzám intézett levélből kitűnik, hogy rövid idő alatt sokan kigyógyultak magas vérnyomásból, súlyos keringési zavarokból, szívbetegségből, így szívritmuszavarokból is, szédülésből, a munkától való kelletlenségből a fagyöngynek köszönhetően. Ezek az emberek ismét jól érezték magukat és örömet leltek a munkájukban. Naponta három csésze ún. hideg áztatású, fagyöngyteát fogyasztottak napközben kortyonként, ettől normalizálódott a szívműködésük és a keringésük, és munkateljesítményük is megnőtt.
Általában egy évben legalább egyszer végig kellene csinálni egy hathetes fagyöngytea-kúrát: három héten keresztül napi három, két héten keresztül napi kettő, és egy héten keresztül napi egy csészével innánk belőle. Ezalatt a hat hét alatt a keringés és a vérnyomás rendbe jön. Hogy a jó egészségi állapotunkat megőrizzük, ajánlatos volna egy éven át reggelenként egy csésze fagyöngyteát meginni.
Egy Mainz környéki molnármester alacsony vérnyomásban szenvedett évek óta, voltak napok, amikor annyira rosszul érezte magát, hogy alig tudta elvégezni a munkáját. Nem csak Németországban, de Svájcban is felkeresett neves orvosokat, ámde nem járt eredménnyel. Meglehetősen kétkedve fogadta megjegyzésemet, miszerint a fagyöngy vérnyomás ügyekben eddig még mindig segített, akár alacsony, akár magas vérnyomásról volt szó. Éppen április volt, még lehetett fagyöngyöt szedni, amely tartalmazott hatóanyagot. Egy hónappal később egyik előadásomon, amelyet egy felső-ausztriai kisvárosban tartottam, ott ült az elsősorban az én molnárom a szépséges Mainz környékéről és előadta a hallgatóságnak, hogy az egykor oly alacsony vérnyomása a fagyöngy hatására teljesen normalizálódott.
A nők is használhatnák a fagyöngyteát. A szabályozott vérkeringés megszünteti a méhpanaszokat, a menstruációs zavarokat, mindenekelőtt az erős havi vérzést, vagy a szülés utáni utóvérzéseket. A változások éveiben fellépő panaszok- szívdobogás, aritmia, vértolulás, félelemérzet, légszomj esetén érdemes fagyöngyteát inni. A panaszok teljesen megszűnnek és az asszonyok észre sem veszik, hogy a klimaxban vannak. A fagyöngy friss leve meddőség ellen is hatásos. A fagyöngyszárat, levelet alaposan megmossuk és azon nedvesen jól kipréseljük a levét. Ebből 25 cseppet veszünk be kevés vízzel éhgyomorra fél órával a reggeli, illetve lefekvés előtt. Ilyen cseppeket minden gyógyszertárban lehet kapni. Nemrégiben egy londoni újság azt jelentette, hogy három, egymástól függetlenül dolgozó kutatócsoport ugyanarra a következtetésre jutott. Ezek szerint jelentősen emelkedett a  mellrákos esetek száma azoknak az 50 év feletti asszonyoknak a körében, akik hosszabb időn keresztül vérnyomáscsökkentő gyógyszert szedtek. Miért kell ilyen rizikót vállalni, hiszen itt ez a kitűnő gyógynövény, a fagyöngy?
Újabban mint rákmegelőző és rákellenes szert is alkalmazzák orvosilag a fagyöngyöt. A tapasztalatok ismételten bizonyítják, hogy a gyógynövények egyaránt alkalmasak a szervezet megtisztítására és a betegségek megelőzésére. Ha egyszer s mindenkorra egészséges akar lenni és maradni a gyógynövényekhez forduljon!

FELHASZNÁLÁSI MÓDOK

Teakészítés: a fagyöngyteát kizárólag hidegen készítjük. Egy púpozott teáskanál fagyöngyöt adunk 1/4 liter vízhez, éjszakára állni hagyjuk, másnap kicsit felmelegítjük és leszűrjük. Ha nagyobb mennyiségre van szükségünk naponta, a teát tartsuk termoszban vagy pedig forróvizes vízmelegítőben melegítsük fel mindenkor.
Tinktúra: a gyógyszertárakban kész fagyöngycseppek kaphatók.
Friss lé: friss leveleket és szárakat megmosunk és azon nedvesen kifacsarjuk gyümölcs-centrifugával.
Kenőcskészítés: a fagyöngy friss fehér bogyóit disznózsírral hidegen elkeverjük (fagyásoknál alkalmazzuk külsőleg).

Forrás: Maria Treben- Egészség Isten patikájából
Kiadó: Duna Könyvklub Kft. Minden jog fenntartva
Képek: Maria Treben- Gesundheit aus der Apotheke Gottes

Megosztás:

További gyógynövények

Zsálya (Salvia officinalis)

Az ajakosvirágúak családjába tartozó növény, amelyet orvosi zsályának vagy kerti zsályának neveznek, Dél-Európából származik és minálunk kertekben termesztik. 30-70cm-re nő meg, lila virágai örvszerűen helyezkednek

Veronika (Veronica officinalis) Orvosi veronika

Amikor annak idején a rómaiak megszállták a germánok által lakott területeket, megismerkedtek a tősgyökeres germánok által legtöbbre becsült gyógynövénnyel, a veronikával. „Minden bajra jó orvosságnak”

Vérehulló fecskefű (Chelidonium május)

Ha az ember tudja, hogy régi füvészkönyvekben hányféle néven említik a vérehulló fecskefüvet – a magyar elnevezések közül a gódirc,cinadó, vereslőfű, aranyfű sokat sejtet-, akkor

Tavaszi kankalin (Primula officinalis)

A kankalinfélék családjába tartozó növény aranysárga virágzata mézszerű, kellemes illatot áraszt. A levélrózsa közepéből kiemelkedő virágzati kocsány 10-20 cm magas, rajta a virágok ernyőbe csoportosulva

Sárga árvacsalán (Lamium galeobdolon)

Nedves talajú erdőkben, árkok partján, kerítések mentén, cserjésekben, árnyékos, nedves helyeken nő mindenhol, ahol a csípős csalán is megterem. Április-májusban virágzik, hegyvidékeken később is. Hosszú

Pásztortáska (Capsella bursa-pastoris)

Ezt a mindenütt, utak mentén, réteken, ugarföldeken, árkokban, bozótosokban,szántóföldeken és veteményeskertekben előforduló, értékes gyógynövényt általában kellemetlen gyomnak nézik. Alighogy felhalmozódik valahol egy földrakás, különösen építkezések