Immunerősítő fekete bodza készítmények, avagy a téli lekvárok csodája

A fekete bodza szinte minden része gyógyhatású, emellett ízletes teának, lekvárnak, szörpnek vagy ivólének elkészítve is. Változatos formái arra is lehetőséget nyújtanak, hogy gyermekeink immunrendszerét felvértezzük az őszi-téli járványos időszakban anélkül, hogy tablettákat adnánk nekik. Egy szelet finom bodzalekváros kenyeret vagy egy pohár jóízű bodzaszörpöt mindig szívesen fogyasztanak a kicsik, miközben észrevétlenül vitaminokhoz és ásványi anyagokhoz jut a szervezetük, így ellenállóbbá válnak a betegségekkel szemben.


A téli lekvárok csodája
Édesapám gyakran mesélt gyermekkori történetei közül az egyik kedvencem, a téli lekvárok csodája. Édesapám szerény körülmények között, falun nőtt fel, ahol a dolgos nagyszüleim a háztájiban szinte mindent megtermeltek, amit csak lehetett.
Nagymamám nyártól őszig befőzött mindenféle gyümölcsöt, ami csak a kertben megtermett. De akkoriban még nem úgy volt, mint ma. A világháború utáni években mindenhol nagy volt a szegénység, ezért az emberek igyekeztek tartalékolni. Főként a téli hónapokra, amikor nem tudtak egyszerűen kimenni a kertbe és kiásni egy főzésre való krumplit, zöldséget vagy szedni egy kis gyümölcsöt. Abban az időben a lekvár nem a reggeliző asztalra került, és a befőttet sem a sült húsok mellé tálalták ebédre. Szigorúan a spájzban elzárva tartották, és csak akkor bontották fel, ha valamelyik gyermek gyengélkedett. Ilyenkor kellett a vitamin és nem volt százféle tabletta, mint manapság.
Édesapám mindig áhítattal meséli, hogyan szöktek be gyakorta a spájzba kisöccsével, és nézték vágyakozva, csillogó szemmel a polcokon sorakozó színes lekvárokat. „Alig vártuk, hogy betegek legyünk, néha szándékosan kifutkostunk a téli hidegbe egy szál pendelyben, hogy megfázzunk” – meséli kacagva. „Aztán amikor eljött a nap, hogy egy üveg lekvár végre felbontásra került, hát az számunkra felért egy csodával! Kanalanként adta nekünk Édesanyám, mint az orvosságot. Az íze semmihez sem volt fogható”.
Ma már szerencsére nem megy csodaszámba egy üveg lekvár, így könnyen hozzájuthatunk. Finom íze és vitamintartalma miatt célszerű rendszeresen fogyasztani a hideg évszakokban.
A fekete bodza bogyója kiváló lekvár alapanyag. Augusztus-szeptember folyamán érik be, ilyenkor érdemes szedni és befőzni. A lekvár mellett ivólevet és szörpöt is készíthetünk belőle, de teája is nagyon ízletes. Mindegy milyen módon készítjük el, fogyasztása rendkívül hasznos a szervezetünkre nézve.

A fekete bodza gyógyhatásai
A bodzavirág teát légúti megbetegedéseknél, meghűlésnél, valamint influenza esetén lázcsillapítóként és immunerősítőként adják. Légcsőhurut, köhögés, nátha, rekedtség esetén is jótékony.
A bodzabogyókból készített lekvár kiváló hashajtó, vizelethajtó és vértisztító. Rostban gazdag, ezért segíti a széklet kiürülését. Gyomorfájásra és étvágytalanságra is ajánlott.
A fekete bodza levet és szirupot a népi gyógyászatban évszázadok óta használják megfázás és influenza kezelésére, antioxidáns, gyulladáscsökkentő és vértisztító hatása miatt. Magas vitamintartalma segíti a gyorsabb felépülést. Szintén használják köszvényre, mivel fájdalomcsillapító és gyulladáscsökkentő hatású. Enyhe hashajtó hatását kisgyerekeknél, illetve szoptatós vagy terhes anyáknál is kihasználhatjuk.
Vérnyomáscsökkentő és érfalerősítő is, ezért szív- és érrendszerünk egészsége érdekében érdemes rendszeresen inni levét vagy teáját.
Antioxidáns tulajdonságai miatt rendkívül jó immunerősítő és rákmegelőző hatású, ezért teaként, lekvárként, szörpként is fogyasszuk bátran!
A bodzából készült tinktúrát és kenőcsöt fájdalomcsillapító és duzzanatcsökkentő hatásuk miatt a népi gyógyászatban gyakran használják fogfájás enyhítésére, zúzódások és kisebb vágások kezelésére.

Terézia Mama fekete bodza ivóleve
Ha igazán természetes és vitamindús készítményt keresünk fekete bodzából, akkor Terézia Mama éléskamrájában találunk ilyet.
Terézia Mama házilag készített fekete bodza ivóleve nem tartalmaz tartósítószert és mesterséges adalékanyagokat. Kíméletes eljárással készült, hogy a gyümölcs a feldolgozás során megőrizhesse teljes vitamintartalmát és természetes ízvilágát.
Remek immunerősítő, hiszen gazdag C- és B-vitaminban, de olyan fontos ásványi anyagoknak sincs híján, mint a vas, a kálium, a magnézium és a foszfor. Finom íze miatt a család apraja-nagyja jókedvűen fogyasztja, így könnyedén gondoskodhatunk az egész család immunrendszerének erősítéséről.
Terézia Mama fekete bodza ivólevét keresse webáruházunkban.

Szöllősi Adrienn

Megosztás:

Korábbi bejegyzések

Lepd meg szeretteid a természet kincsestárából!

Üdvözöllek a Maria Treben Patikája virtuális polcainál, ahol az egészség és szépség találkozik a természet erejével. A www.mariatrebenpatikaja.hu weboldal gazdag kincsestára olyan gyógynövényes natúrkozmetikumoknak és

Az egészség varázslatos fűszere: a zsálya

Mindannyiunk fűszeres fiókjában megtalálható a zsálya, mellyel természetes módon ízesítünk húsokat, zöldségeket, leveseket. Bár hétköznapinak tűnik, valójában a zsálya egy különleges kincs a természetből, mely

Önfeledt nyár a nap virágaival

Hirtelen berobbanó meleggel és ragyogó napsütéssel érkezett meg közénk a nyár. Vele együtt megannyi csodás virág bontotta ki szirmait és ontja illatát, megédesítve a fülledt