Martilapu (Tussilago farfara)

Tavasszal, amikor mezőink és lankáink még alig zöldellnek, a barkák is épp csak kezdenek kibomlani, a koratavasz első hírnöke, a martilapu (szattyu, farkastalpfű, kisédeslapu,körömfű, lókörműmartilapu) már nyitogatja élénk sárga fészkes virágzatát.

Nedves földeken, töltésoldalakon, kavicsgödrökben,parlagokon és törmelékhalmokon tömegével találjuk  a martilapu virágait, melyek jóval a levelek megjelenése előtt bújnak ki a földből. A méheknek és a rovaroknak ez jelenti az első táplálékot. A martilapu csak agyagos földben marad meg, éppen ezért úgyszólván ismertető jele annak. Ezek a virágok a legelsők, melyekből téli készleteinkhez gyűjthetünk.
Nyálkaoldó, gyulladásgátló tulajdonsága miatt bronchitis, gége- és garathurut, tüdőasztma és mellhártyagyulladás, sőt még kezdődő tüdőtuberkulózis ellen is eredményesen alkalmazhatjuk. Elhúzódó köhögés és kínzó rekedtség ellen ajánlatos naponta többször mézes martilaputeát inni jó forrón. Később májusban megjelennek a felül zöld, alul ezüstfehér, nemezes levelek, melyeket C-vitamintartalmuk miattleveszöldségként és tavaszi salátának is felhasználhatunk. Mivel a levelek több hatóanyagot tartalmaznak, mint a virágok, ezért azokat is gyűjtsük, hogy a kettőből teakeveréket készíthessünk.

Az ókor természetgyógyászaitól Kneipp tisztelendőig mindenki egyöntetűen dicséri a martilaput. A friss leveleket jól mossuk meg, törjük össze, és ezt a pépet rakjuk a mellkasra, tüdőmegbetegedések, orbánc, szövetsérülések, kékesvörös duzzanatok, de még nyálka-tömlő-gyulladás esetén is segít. Ennek a pépes borogatásnak elképesztően jó a hatása.
A martilapulevelek erős főzetéből készített borogatással skrofulás fekélyeket kezelhetünk. Virágjával és levelével egyaránt végezhetünk gőzölést krónikus hörghurut és fullasztó légszomj esetén, ilyenkor naponta többször kell inhalálni. Igen hamar nagy megkönnyebbülés áll be. A dagadt lábakat naponta többször fürdessük martilapulevél főzetében.

A martilapu leveléből készíthetünk szirupot, amely tüdőbántalmak és hörghurut esetén nagyszerűen beválik. Egy cserépfazekat vagy uborkásüveget töltsünk meg felváltva egy réteglevéllel és egy réteg nyerscukorral, hagyjuk ülepedni és töltsünk utána, míg az edény tele lesz.Duplán összehajtott erős pergamennel vagy celofánnal jól lekötjük, és a kertben valami védett helyen egy lyukba beleállítjuk. Deszkát helyezünk föléje és földet lapátolunk rá. Az egyenletes meleg megerjeszti. Nyolc hét elteltével kivesszük az edényt a földből, és az így nyert martilapu-szirupot egyszer-kétszer felforraljuk. Lehűtve kisebb, üvegekbe töltjük. Teáskanálnyi adagokban fogyasztva, védelmet jelent influenzás időkben.

Ásztmás megbetegedés, tartós hörghurut és dohányosok légcsőbántalmára tavasszal két-három teáskanálnyi, a martilapu leveléből frissen kipréselt lé egy csésze húslevesben vagy meleg tejben fogyasztva nagyon jó szolgálatot tesz. Vénagyulladás esetén friss levélzúzalékból és a tej friss föléből (tejszínből) kenőcsszerű masszát készíthetünk, amit a gyulladásos testrészre teszünk, és egy kendővel finoman átkötjük. A martilapu frissen kifacsart leve fülbe csepegtetve csillapítja a fülfájást.
KÖHÖGÉSCSILLAPÍTÓ TEA
Ha köhögéscsillapító, nyálkaoldó teát akar készíteni, egyenlő arányban keverjen  össze martilapuvirágot és -levelet, ökörfarkkóró-virágot, tüdőfüvet és lándzsás útifűlevelet. Ebből a keverékből két teáskanálnyit adjon 1 liter vízhez és forralja fel. Naponta három csészényit édesítsen meg mézzel és melegen, kortyonként fogyasszon el.


FELHASZNÁLÁSI MÓDOK
Teakészítés: 1 púpozott teáskanálnyi virágot (később ugyanannyi virágot és levelet összekeverve)adjunk 1 liter vízhez, csak forrázzuk és rövid ideig hagyjuk állni.
Pakolás: a friss leveleket péppé zúzzuk és felrakjuk.Inhalálás: púpozott evőkanálnyi virágot és levelet leforrázunk és a gőzét egy kendő alatt belélegezzük.Naponta többször ismételjük.
Lábfürdő: megfelelő mennyiségű vízben felforralunk összmaréknyi martilapulevelet, rövid ideig állni hagyjuk. Fürdési idő 20 perc.
Friss lé: alaposan megmosott, friss levelekből gyümölcs-centrifugával nyerjük ki a levet.Szirup és teakeverék köhögés és rekedtség ellen: lásd a vonatkozó szövegrészt.

Forrás: Maria Treben- Egészség Isten patikájából
Kiadó: Duna Könyvklub Kft. Minden jog fenntartva
Képek: Maria Treben- Gesundheit aus der Apotheke Gottes

Megosztás:

További gyógynövények

Zsálya (Salvia officinalis)

Az ajakosvirágúak családjába tartozó növény, amelyet orvosi zsályának vagy kerti zsályának neveznek, Dél-Európából származik és minálunk kertekben termesztik. 30-70cm-re nő meg, lila virágai örvszerűen helyezkednek

Veronika (Veronica officinalis) Orvosi veronika

Amikor annak idején a rómaiak megszállták a germánok által lakott területeket, megismerkedtek a tősgyökeres germánok által legtöbbre becsült gyógynövénnyel, a veronikával. „Minden bajra jó orvosságnak”

Vérehulló fecskefű (Chelidonium május)

Ha az ember tudja, hogy régi füvészkönyvekben hányféle néven említik a vérehulló fecskefüvet – a magyar elnevezések közül a gódirc,cinadó, vereslőfű, aranyfű sokat sejtet-, akkor

Tavaszi kankalin (Primula officinalis)

A kankalinfélék családjába tartozó növény aranysárga virágzata mézszerű, kellemes illatot áraszt. A levélrózsa közepéből kiemelkedő virágzati kocsány 10-20 cm magas, rajta a virágok ernyőbe csoportosulva

Sárga árvacsalán (Lamium galeobdolon)

Nedves talajú erdőkben, árkok partján, kerítések mentén, cserjésekben, árnyékos, nedves helyeken nő mindenhol, ahol a csípős csalán is megterem. Április-májusban virágzik, hegyvidékeken később is. Hosszú

Pásztortáska (Capsella bursa-pastoris)

Ezt a mindenütt, utak mentén, réteken, ugarföldeken, árkokban, bozótosokban,szántóföldeken és veteményeskertekben előforduló, értékes gyógynövényt általában kellemetlen gyomnak nézik. Alighogy felhalmozódik valahol egy földrakás, különösen építkezések