Mezei zsurló (Equisetum arvense)

agyar népnyelvi elnevezései: kannamosófű, bábaguzsaly, cindrót, békarokka, sikárlófű, ólomsimítófű, békaláb. Kora tavasszal a talajban mélyen kúszó, elágazó gyökértörzsből először barnás színű, spóratermő termőszárat hajt. Csak később jelennek meg a zöld, 40 cm magas meddőhajtások, amelyek kicsi, szabályos felépítésű fenyőfákhoz hasonlítanak. Szántóföldeken, töltéseken és árokpartokon található meg.
A tiszta agyagföldben termő zsurló a legnagyobb gyógyhatású. A lelőhelyétől függően 3-16% kovasavat tartalmaz, amely igen jó gyógyhatást vált ki. Természetesen kerülni kell a mű trágyázott földekről való gyűjtést. Az erdőben termő zsurló, amelynek finomabb meddőszárai vannak és főként erdőben és erdőszéleken terem, ugyancsak gyógyhatású. A népi gyógyászatban ezt a növényt már a régebbi korokban is nagy becsben tartották, elsősorban vérzéscsillapító hatása miatt, valamint a vese- és hólyag megbetegedésekre gyakorolt gyógyhatása miatt. Azonban az idők folyamán ennek ellenére feledésbe merült. Nem más,mint a mi nagy és népi természetgyógyászunk, Kneipp tisztelendő fedezte fel újból a jelentőségét. Ő nevezte „pótolhatatlannak és felbecsülhetetlennek” vérzések, vérhányás, hólyag- és vesepanaszok, vesekő- és homok esetén. „Nehezen gyógyuló sérüléseknél – mondja- rothadó sebeknél, még rákszerű fekélyeknél, sőt csontszú esetén is rendkívül jó szolgálatot tesz a zsurló. Kimossa,feloldja és mintegy el is égeti azt, ami hibás, rongált, nem ép.” A nedves, meleg növényt megvizezett kendőbe csavarjuk és a gyógyítandó testrészre helyezzük.
A svájci Künzle tisztelendő azt mondja, hogy egy bizonyos kortól minden embernek naponta egy csésze zsurlóteát kellene fogyasztania kúraszerűen. Eltűnnének a reumás, köszvényes és idegfájdalmak, egészséges lenne minden ember életének az alkonya. Elmeséli, hogy egy 86 esztendős embert hogyan szabadított meg a zsurlós gőzfürdő borzalmas fájdalmaitól, amiket kő okozott neki. Utána még sokáig élt. Ezenkívül azt is állítja, hogy „a legerősebb vérzést és vérhányást is meggyógyítja a zsurló, amit belsőleg, teaként kell fogyasztani. A hatás rövid időn belül, szinte azonnal jelentkezik. “Fájdalmas hólyaghurutok, görcsölőfájdalmak ellen nincs jobb szer, mint a leforrázott zsurló, melynek gőzeivel egy fürdőköpenybe burkolózva a hólyagot melegítjük. Ha néhányszor megismételjük, a baj gyorsan megszűnik. Ettől a forró gőzöléstől megszabadulnak fájdalmaiktól azok az idős emberek, akiknek hirtelen elakad a vizeletük és rettenetes kínokat állnak ki, mert a vizeletük egyáltalán nem, vagy csak cseppenként távozik. Az orvosnak nem kell katéterrel közbeavatkoznia.
Vesehomok, vese- és hólyagkő esetén forró ülőfürdőt kell venni, közben meleg zsurlóteát kortyolgatni. A vizeletet visszatartjuk, hogy végül erős nyomással kipréseljük magunkból. Ily módon legtöbbször a kövek is távoznak. Ennek az utasításnak az alapján kaptam egy levelet, amely a fentieket csak megerősíti: a zsurló kihajtotta a veseköveket, az illetők jól vannak.
Azokban az esetekben is segített a zsurló, amikor egyéb vízhajtó szerek eredménytelennek bizonyultak, a mellhártyában, a szívburokban keletkező folyadék felhalmozódásnál, vagy skarlát utáni vesezavaroknál, esetleg más,súlyos fertőző betegség okozta vizeletkiválasztási zavar esetén. Ezek szerint kitűnően alkalmas mind külsőleg mind belsőleg a húgyutak gyógyítására.
Vesemedence-gyulladás és -gennyesedés esetén már egyetlen zsurló-ülőfürdő csodát tesz. Ehhez, tehát csak külső használatra igénybe vehetünk óriási zsurlót is, amelynek ujjnyi vastag szára van és amely mocsaras réteken, meszes talajon terem. Ez azonnal segít.
Egyik közeli ismerősöm heteken, hónapokon át feküdt az innsbrucki kórházban vesemedence-gyulladással. Mivel beláthatatlanul messzinek vélte a gyógyulást, segélykérő levéllel fordult hozzám. Azt tanácsoltam neki, vegyen zsurló-ülőfürdőt. Néhány nap múlva újabb levél jött: „Megmentetted az életem. Itthon vagyok. A zsurló-ülőfürdőtől megszűntek a panaszaim és új erőre kaptam.”
Az óriás zsurló – mint mondottam – kizárólag ülőfürdőkhöz használható. Teát csak a szántókon, utak mentén és erdőszéleken termő mezei zsurlóból készítsünk. Fiatal anyáknál nehéz szülés után néha látászavar lép fel, amelynek bizonyára az az oka, hogy a szülés a nőknek a veséit is igencsak megterheli. A zsurlós ülőfürdők kívülről fokozzák a vesék vérellátását, ezáltal a szemben csökken a nyomás, úgyhogy a látászavarok lassan megszűnnek. Az egyik legkiválóbb Kneipp-követő német orvos, dr. Bohn a legnagyobb elismeréssel szól a zsurlóról: „A zsurló egyrészt kiváló vérzéscsillapító, másrészt – és ez még fontosabb -nagyszerű vesetisztító. A forrázással készített zsurlótea fogyasztása után könnyen ürül a bőséges sötét színű vizelet. Vízkór esetén nagyon gyorsan hat. Ha más vizelethajtó szer nem használ, hagyjunk el minden egyéb gyógyteát, és igyunk négy-öt (makacsabb esetekben hat)napon át öt-hat csésze zsurlóteát, de csak kortyonként egész napra elosztva. A tapasztalat azt mutatja, hogy a víz a legtöbb esetben elhajtható.” A zsurló főzetével kell lemosni és borogatni a viszkető, pörkös, varas, gennyedő bőrkiütéseket. Ezek a lemosások és fürdők segítenek gennyes körömágygyulladás, fekélyes láb, csontszú, rákszerű fekélyek, sipolyok, szőrtüszőgyulladás, bőrfarkas és sömör esetén.Fájdalmat okozó aranyérre, aranyeres csomóra friss növényből készített pépet rakjunk. A következőképpen járjunk el: a friss zsurlót alaposan megmossuk, egy deszkán péppé törjük.
Tartós orrvérzés esetén borogatásként alkalmazzuk a lehűtött zsurlófőzetet. Tüdő-, méh-,aranyér és gyomorvérzés esetén vérzéscsillapítóként használjuk. Ekkor természetesen erősebb főzetet kell készíteni. Rendesen negyed liter vízhez (1 csésze) egy púpozott teáskanál zsurlót számítunk, de vérzések esetén csészénként 2-3 púpozott kanállal veszünk belőle.
Vértisztító hatása révén a zsurló veronikával együtt alkalmazva jól szolgálja az érelmeszesedés és az emlékezőképesség gyöngülésének megelőzését. Egyike a legjobb szereknek a rákmegelőzésében.
A zsurló-tinktúra különösen lábizzadás ellen ajánlható (lásd a Felhasználási módok-nál). Ezzel dörzsöljük be a lábat, miután alaposan megmostuk és jól megszárítottuk. Ezenkívül azonban naponta reggel éhgyomorra, fél órával a reggeli előtt egy csésze zsurlóteát is meg kell inni. Lábizzadás ellen ugyanilyen jólhatnak a zsurlós lábfürdők (lásd a Felhasználási módoknál).
Korpásodás ellen mossunk hajat naponta zsurlófőzettel és utána finom olívaolajjal dörzsöljük be a fejbőrt. A korpásodás hamar elmúlik. Keverjük össze a zsurlót orbáncfűvel, forrázzuk le, igyunk meg belőle egy-két csészével napközben, esténként fogyasszunk száraz kosztot, ez segít az ágybavizelés ellen. Jól használható gargalizálásra mandulagyulladás, a száj nyálkahártyájának gyulladása, szájpenész, fogínyvérzés és -gyulladás, az ínyen és a torokban keletkező sipolyok és polipok esetén. Fehérfolyásnál ülőfürdőt kell venni. Nem szabad megfeledkezni arról sem, hogy a zsurló egyike a legjobb orvosságoknak légúti megbetegedések, mind krónikus hörghurut, mind tüdőtuberkulózis esetén. Ha rendszeresen fogyasztjuk teáját, kovasav jut a szervezetbe, ami elősegíti a tuberkulotikus tüdő gyógyulását, de megszünteti a betegség okozta általános gyengeséget is.  
Az osztrák botanikus, Richárd Willfort szerint az új kutatási eredmények igazolják azt a feltételezést, hogy a zsurlótea hosszabb idejű használata gátolja a rosszindulatú daganatok(tumorok) növekedését és végül visszafejleszti azokat. Még az altesti és végbélpolipok,valamint a nyálkatömlőgyulladás is leküzdhetők ily módon. Kiegészítésül dunsztkötést és ülőfürdőt alkalmazhatunk. Az ilyen dunsztkötések használhatók gyomorgörcsök, máj- és eperohamok, valamint fájdalommal járó pangás esetén, amikor a nyomás akadályozza a szívműködést.december 17-én telefonon hívtak Kelet-Stájerországból. Egy 49 éves gazdáról volt szó, akinek a talpán kemény daganat keletkezett, amitől nagy fájdalmai voltak. Már nem is tudott ráállni a lábára. Néhány napig bent tartották a kórházban, aztán hazaküldték. Zsurlós dunsztkötést ajánlottam neki, ami még a rosszindulatú tumorokat is megszünteti. Elképzelhetik,mennyire meglepődtem, amikor december 22-én, tehát három nappal később újabb hívást kaptam, amikor is megtudtam, hogy a daganat teljesen felszívódott. A bőr egy kissé lágy és petyhüdt lett, ám a kemény daganatot már nem lehetett érezni. Újabb csoda Isten patikájából! Azt tapasztaltam, hogy gyakran még a súlyos porckorong-panaszok is gyorsan rendbe jönnek a zsurlófüves ülőfürdőtől, amennyiben nem egy ideg becsípődése okozta. A röntgenfelvételek az életkornak megfelelően elhasznált csigolyákat mutatnak, ámde semmi ok, hogy a fájdalmak ne szűnjenek. A fájdalmakat a hibás működésű vese nyomása okozza, ami atapasztalat szerint felfelé terjed és áttevődik a gerincoszlop felületén futó idegekre. A zsurlós ülőfürdő, azáltal, hogy mélyre hat a vesébe, azonnal megszünteti ezt a felfelé tartó nyomást.
Egy 38 éves nőt 3 éve kezeltek porckorongpanasszal. Javulás helyett egyre jobban fokozódtak fájdalmai, a válla és a nyaka olyan merev volt, hogy reggelenként csak egy szerkezet segítségével tudott felkelni, amit a férje barkácsolt az ágya fölé a plafonra. Akkor éppen Stájerországban, Felső-Ausztriában tartottam előadást és megismerkedtem ezzel az asszonnyal.Bizonyára elcsodálkoznak, ha megtudják, hogy egyetlen egy zsurlófüves ülőfürdő elmulasztotta ezt a merevséget és megszüntette a fájdalmait. Ugyanez érvényes azokra a porckorongbántalmakra, amelyeket a traktorvezetés okoz. A rezgőmozgás nem a porckorongokat károsítja, hanem a vesét zavarja. Ettől egy felfelé terjedő nyomás keletkezik rögtön, ami ülőfürdővel megszüntethető.
Egy svájci hölgy néhány év óta olyan merev volt a nyakcsigolyája miatt, mint a bot. Minden évben részt vett egy kúrán dr. Zeileisnél Gallspachban, de a javulás csak átmenetinek bizonyult. Nem túl nagy meggyőződéssel ígérte meg nekem, hogy hazaérve zsurlós ülőfürdőt vesz. Ám nagyon hamar jött tőle az örömteli telefonhívás: már a meleg ülőfürdőben tíz perc alatt megszűnt a merevség.
A híres idegorvos, dr. Wagner-Jauregg írja egy helyütt: „Az idegbetegek kétharmada nem kerülne gyógyintézetbe, ha a veséjük egészséges lenne.” Azóta sok szerencsétlennek ajánlhattam zsurlós ülőfürdőt, akiket vesezavar miatt depressziók, téveszmék, dührohamok kínoztak. Az ülőfürdő segítségével elkerülték az ideggyógyintézeti kezelést. Ebben az esetben csalán és cickafark mellett zsurlófűteát is kell inni, reggelente és estelente 1-1 csészével. Súlyos vesezavar esetén, amelynek sokféle kísérő jelensége van, az ülőfürdőnek friss zsurlóból kell készülnie. Legjobb hozzá, mint ahogy már említettem, a mocsári zsurló. Egy fürdőhöz egy ötliteres vödör szükségeltetik tele zsurlóval (lásd a Felhasználási módok-nál és az Általános rész-ben az Ülőfürdők-nél). A veséket lepje el a fürdővíz! A fürdési idő 20 perc.Törülközni nem kell, hanem azon nedvesen vegyük fel a fürdőköpenyt és bújjunk ágyba egy órára utógőzölés céljából. Csak azután öltünk száraz hálóruhát. Az ülőfürdővizét felmelegítve még kétszer felhasználhatjuk.

FELHASZNÁLÁSI MÓDOK
Teakészítés: 1 púppzott teáskanál zsurlót adunk 1 liter vízhez, forrázzuk.
Dunsztkötés: egy összmarok zsurlót teszünk a szitába, amit forrásban lévő víz fölé helyezünk. Ha a fű forró lesz és megpuhul, vászonkendőbe csavarjuk és a beteg testrészre fektetjük. Feltétlenül melegen kell bebugyolálni! A kötés több órán át vagy egész éjszaka a testen maradhat.
Ülőfürdő: 100 gramm zsurlót éjszakára hideg vízben áztatunk,másnap felforraljuk és a fürdővízhez öntjük. Fürdési idő 20 perc. Nem kell megtörülközni, azon  nedvesen, fürdő-köpenybe burkolózunk és az ágyban egy órán át gőzöljük magunkat. A víznek el kell lepnie a vese tájékát.
Tinktúra: 10 gramm zsurlót 50 gramm valódi gabonapálinkában beáztatunk. Két hétig a napon vagy meleg helyen tartjuk. Naponta felrázzuk.
Pépes borogatás: alaposan megmossuk a zsurlót és egy deszkán péppé törjük.

Forrás: Maria Treben- Egészség Isten patikájából
Kiadó: Duna Könyvklub Kft. Minden jog fenntartva
Képek: Maria Treben- Gesundheit aus der Apotheke Gottes

Megosztás:

További gyógynövények

Zsálya (Salvia officinalis)

Az ajakosvirágúak családjába tartozó növény, amelyet orvosi zsályának vagy kerti zsályának neveznek, Dél-Európából származik és minálunk kertekben termesztik. 30-70cm-re nő meg, lila virágai örvszerűen helyezkednek

Veronika (Veronica officinalis) Orvosi veronika

Amikor annak idején a rómaiak megszállták a germánok által lakott területeket, megismerkedtek a tősgyökeres germánok által legtöbbre becsült gyógynövénnyel, a veronikával. „Minden bajra jó orvosságnak”

Vérehulló fecskefű (Chelidonium május)

Ha az ember tudja, hogy régi füvészkönyvekben hányféle néven említik a vérehulló fecskefüvet – a magyar elnevezések közül a gódirc,cinadó, vereslőfű, aranyfű sokat sejtet-, akkor

Tavaszi kankalin (Primula officinalis)

A kankalinfélék családjába tartozó növény aranysárga virágzata mézszerű, kellemes illatot áraszt. A levélrózsa közepéből kiemelkedő virágzati kocsány 10-20 cm magas, rajta a virágok ernyőbe csoportosulva

Sárga árvacsalán (Lamium galeobdolon)

Nedves talajú erdőkben, árkok partján, kerítések mentén, cserjésekben, árnyékos, nedves helyeken nő mindenhol, ahol a csípős csalán is megterem. Április-májusban virágzik, hegyvidékeken később is. Hosszú

Pásztortáska (Capsella bursa-pastoris)

Ezt a mindenütt, utak mentén, réteken, ugarföldeken, árkokban, bozótosokban,szántóföldeken és veteményeskertekben előforduló, értékes gyógynövényt általában kellemetlen gyomnak nézik. Alighogy felhalmozódik valahol egy földrakás, különösen építkezések